Mogu reći da sam živjela na tri strane Lijepe naše. Grizli su me komarci uz Dravu u Osijeku, brala sam šparoge na Prevlaci, slušala neke odlične rock koncerte u Dubrovačkom Revelinu, često pohodim svjetionik u Savudriji kada mi se put kojim trebam dalje ne vidi jasno, a odrasla sam u gradu multikulturalnosti i piva.

Kada sam počela pisati, nisam točno znala o čemu ću pisati, a nekako prirodno se nametnulo pitanje ženskog roda i piva.

“Kultura pijenja piva je u primjerice Češkoj oduvijek vrlo jasna. Svi piju pivo – točka. Lokalne pivnice su svaku večer u tjednu pune. Žene i muškarci s kriglama zlatne tekućine u ugodnim druženjima.”

Kako sam živjela već na više mjesta u Lijepoj Našoj, a imam i neki staž života i putovanja mogla bih usporediti svoja osobna iskustva i svoj doživljaj te pivsko- ženske tematike.

Naravno pravila ne postoje, a ako i postoje onda postoje i iznimke, a još važnije postoje trendovi.

Geografski gledano, rekla bih da jug naše zemlje više voli Pošip, Postup, Plavac i Dingač nego pivo.

Ne sjećam se da li sam tamo često vidjela ženu i pivo. Stvarno se ne sjećam. Ako je i bilo, bilo je neko od trenutno popularnih u maloj boci. Više se nekako pilo sve drugo. Osobito žene. Najviše nekakva kratka miješana pića. Niti u jednom kafiću tamo nisam naišla na veliko pivo. Jednostavno nema. Nemojte me krivo shvatiti, ja općenito pijem puno tekućine, a pobornik sam isplativosti.

Veća boca je uvijek isplativija od manje-voìla! Jednadžba je riješena.

Istra je drugo, oni vole i vino i pivo, isto kao i kontinent. Jedni od prvih su imali proizvodnju craft piva.

Vole kvalitetno, što god to bilo. Ovdje pogotovo posljednjih godina ne postoje pravila. I žene i muškarci piju ono što im je fino. Iako je pivo u ženskoj ruci ipak rezervirano za mlađu populaciju.

Malo starije se drže primjera juga.

Kontinentalni dio Hrvatske i pivo

Kontinentalni dio Hrvatske je i povijesno i geografski vezaniji za Europu i sjever te je mentalitet ljudi općenito drugačiji. Opet naravno svako mjesto ima nešto svoje, no neke paralele možemo povući. Zagreb je naravno mjesto gdje se kroje trendovi i tamo nema nikakvih pravila. Na kraju krajeva, tamo možda i žene odsvuda piju veliko pivo jer nisu u svojoj okolini. Nitko im neće reći da nije baš primjereno popiti veliko pivo. Sjećam se kada sam jednom davno naručila jedno od prvih mojih istraživačkih velikih boca piva. Kada ju je konobarica donijela, izletjelo mi je: „Uh, kako je velika!“, na što sam kao iz topa dobila natrag: „ Još uvijek si veća od nje ;).“ Šah-mat.

Pivo i glazba

Prije nekoliko godina bih svakako tvrdila neupitno da će pivo uvijek ići uz sve nekako muževnije i moćnije vrste glazbe poput rocka i hard-rocka, metala i sl. , uz cijeli taj svijet, nekako je dio bikerske kulture, tog nekog „born to be wild“ stava. Iako sam oduvijek bila naklonjena rock glazbi, uvijek sam imala oko sebe vrlo šaroliko društvo. Umjetnike, službenike, doktore i trgovce, vozače kamiona i uvijek voljela sve ljude koji su prekrasno svoji. Oni slušaju različite vrste glazbe koju ja volim ili ne volim, a pivo je uvijek išlo ruku pod ruku s rokericom.

Ostale vrste glazbe uz sebe vuku druga pića. Jer su drugačije.  Kada pomislimo na techno-house-trance glazbu, pomislimo na neko energetsko piće s vodkom. Narodna muzika opet uz sebe veže neka druga pića. Kako rekoh, pravila ima i nema, ali trendovi su trendovi, a svi smo tj. sve smo kompleksna bića.

Jako mi je drago kada čujem i vidim koliko se kultura pijenja piva proširila na djevojke i žene.

Na sve glazbene žanrove. Objasnit ću vam ovako ukratko.

Dolazim kući za blagdane nakon 9h vožnje u autu i pjevanja svih mogućih i nemogućih melodija, pozdravim svoje, malo popričamo, a ostali me već čekaju vani.

Sjedimo u Daruvaru u lokalnom kafiću i do nas za visokim stolom dvije djevojke. Bile su tako predivne, ničega premalo, ničega previše,  zaokupljene nekim ugodnim razgovorom za stolom do nas. A na stolu dva velika piva. To mi je u taj tren izgledalo kao najprirodnija stvar na svijetu,  i tek tada onaj osjećaj da sam konačno doma…jel’ ovo zvuči kao reklama za pivo?